Himlabackens Pedagogik

På Himlabacken låter vi oss inspireras av tankar och influenser från två italienska filosofier, Reggio Emilia och Montessori.

Vi tycker att de båda pedagogiska tankarna och förhållningssätten både förstärker och kompletterar varandra.

Pedagogiken och materialet

På Himlabacken har vi låtit oss inspireras av Montessoripedagogiken. Våra grundvärderingar har en förankring i att vi hyser en stor och djup respekt för barnet och dess kompetens. Maria Montessoris devis ”Hjälp mig att hjälpa mig själv” säger mycket om själva grundtanken i pedagogiken.

Barn ska känna att de arbetar och gör upptäckter för sin egen skull och inte för någon annans.

Miljön hos oss är väl förberedd och barnen har full frihet att välja sin sysselsättning och arbeta med det de har valt, i sin egen takt, så länge de vill. För att möta barnens behov av aktivitet och motorik så har vi arbetsmaterial för olika mognadsstadier och intresseinriktningar.

Vi erbjuder praktiska, sinnestränande och intellektuella övningar. Vi har material som stimulerar skrivförmåga, språkkänsla och grammatik, därtill också material som tränar logiskt matematiskt tänkande. Nästan allt material fyller flera funktioner. Det är oftast självrättande och barnen får känna tillfredsställelsen av att själva se att de har lyckats med en uppgift.
Var sak har sin plats och finns bara i ett exemplar. Barnen lär sig att ta hänsyn till varandra, vänta på sin tur eller komma överens om att samarbeta. Materialet i sig är inte det viktigaste, men det är till god hjälp.

Essensen är förhållningssättet, där vi alla har en gemensam strävan att ge varje barn tid och möjlighet att själv utforska världen på ett självständigt sätt.
Vi guidar, stödjer och uppmuntrar barnet att tro och lita på sina förmågor.

Vi arbetar utifrån idén att inlärningen blir djupare om man går från det konkreta till det abstrakta.
Upplevelser med alla sinnen förstärker och befäster kunskaper. Inlärningen blir spännande och utmanande. Allt följer en ”röd tråd”                          

·         Från lätt till svår

·         Från konkret till abstrakt

·         Från känd till okänd

·         Från helhet till delar

Vi som arbetar med barnen är uppmärksamma på varje barns behov genom att ge dem stimulans som svarar mot deras mognad och intresse. Vi berättar, beskriver och uppmuntrar till diskussion och nya frågeställningar. Vi visar var kunskap finns att hämta och hur materialet ska användas. Vi uppmuntrar barnen att arbeta självständigt.

” All onödig hjälp är ett hinder i barnets utveckling”

Reggio Emilia är en stad i norra Italien, men det är också ett begrepp som står för en pedagogisk filosofi och ett pedagogiskt arbetssätt som hyser stor respekt för barn, och en övertygelse om att alla barn föds intelligenta och med en stark drivkraft att utforska världen.

Dokumentation

I Reggio Emilia har man utvecklat ett verktyg för dokumentation som gör att det pedagogiska arbetet hela tiden utvecklas. Man använder sig av ett projektinriktat arbetssätt för att på så sätt låta barnen fördjupa sig i sitt utforskande. Den vuxne är vad man brukar säga en ”medforskare”.

När du kommer in på en Reggio Emilia inspirerad förskola, kan du tydligt se vad som pågår. Det är ständigt pågående projekt och processer. Barnes arbete ger avtryck i verksamheteten, på väggarna, i ateljén och så vidare. Du möts av bilder, konstruktioner, mönster och pågående projekt, allt gjort av barnen. Både barn och vuxna dokumenterar det som händer på förskolan. Det kan vara i form av foton, teckningar, byggen och små berättelser eller intervjuer. Du som besökare ser avtryck av barnens arbete vart du än går.

Lyssnande

I en Reggio Emilia inspirerad verksamhet är lyssnandet en viktig ingrediens i arbetssättet. Pedagogerna är ständigt närvarande, de lyssnar, observerar och upptäcker sida vid sida med barnet vilka intressen och områden som de vill lära sig mer om. Man tar till vara på barnets spontanitet och upptäckarglädje.
Vi har ett demokratiskt förhållningssätt, vi lär oss att visa hänsyn, omtanke och förståelse för varandra. Vi tränar på att vara trevliga, artiga och hjälpsamma.

Miljön

På en Reggio Emilia inspirerad förskola är man uppmärksam på miljöns utformning och materialens betydelse. Miljöerna ska vara levande och föränderliga, allt för att möta nyfikna och vetgiriga barn. Här finns olika typer av miljöer och material. Barnen lockas att undersöka, prova och praktiskt använda det som finns till buds. Man vill att barnen ska få uttrycka sig på många olika sätt tillexempel med bilder, dans, sång, konst, teater, matematik, språk och musik.

Det är också vanligt att man återanvänder material och skapar något nytt av något gammalt. Att återbruka till exempel pappersrullar, glasspinnar, värmeljus och äggkartonger, ger barnen en insikt i värdet av att återanvända, inte slösa och på så sätt ta ansvar för sin miljö.

Vi talar om det fantastiska i att erbjuda barnen okodat material. Det kan vara byggmaterial, kakelplattor, pallkragar, barnvagnshjul, kastanjer, tyger och mycket mer. Barnen får använda sin kreativitet och fantasi genom att själva uppfinna, konstruera och fantisera och detta sker både inomhus och ute på gården.

 “Ett barn har hundra språk, men berövas 99”

Loris Malaguzzis dikt nämns ofta i Reggio Emilia sammanhang.
Varje människas förmåga att utvecklas på hundra sätt i mötet med andra människors hundra sätt att göra och tänka.

Maria Montessori

Maria Montessori föddes i Italien 1870, studerade medicin och blev 1896 Italiens första kvinnliga läkare. Hon blev nominerad till Nobelpriset två gånger. Hennes pedagogiska metoder har fått stor genomslagskraft världen över.

Reggio
Emilia

Reggio Emilia är en stad i norra Italien. Reggio Emilia har också blivit ett begrepp som står för den pedagogiska filosofin som utvecklats under femtio år i stadens kommunala förskolor.

Fakta hämtat från Reggio Emilia institutet